Intrebari frecvente

1In ce consta o consultatie?

In cadrul unei consultatii, medicul dentist va efectua o examinare completa a cavitatii orale si a tesuturilor adiacente, a dintilor si a gingiilor, dar va realiza si un istoric medical complet, pentru a stabili un diagnostic dentar si un diagnostic general.

Este bine sa va stiti si sa ii comunicati medicului stomatolog, istoricul Dvs. medical, pentru a ii usura munca si pentru a se putea evita anumite substante care v-ar putea dauna.

Se vor efectua radiografii specifice medicinei dentare, care vin in ajutorul examenului clinic, pentru a se stabili un plan de tratament si o estimare a costului total al tratamentului.

2Cand trebuie sa ma prezint la medicul dentist?

Ideal este sa ne prezentam in cabinetul de medicina dentara, cel putin de 2 ori pe an, la un control de rutina si macar 1 data pe an, la un detartraj si un periaj profesional. Nu trebuie sa asteptam sa apara durerea pentru a ne prezenta la medicul dentist, pentru ca atunci sedintele vor fi mai multe si costul tratamentelor va fi cu siguranta mai mare. Mai bine prevenim, decat sa tratam.

3Cand ar trebuie sa se aduca prim data copilul la dentist?

In momentul in care copilul are toti dintisorii de lapte erupti (20 de dinti, in total), in jurul varstei de 2 ani si 6 luni, este bine sa fie adus la un control de rutina, pentru a putea fi depistata timpuriu orice problema si pentru a se putea familizariza de mic, cu cabinetul de medicina dentara. Igiena dentara la copii se instituie o data cu aparitia primului dintisor, si chiar dinainte, cand se pot igieniza gingiile bebelusului cu un tifon umed.

Pentru periajul dintilor de lapte se folosesc periute dentare specifice fiecarei categorii de varsta, iar copilul este ajutat la inceput de parinte. Ulterior, pe parcurs ce creste si poate efectua periajul singur, acesta va fi doar supravegheat si verificat de catre parinte.

4Tratamentele stomatologice dor?
In epoca moderna, tratamentele stomatologice nu mai sunt insotite de durere, deoarece se lucreaza sub anestezie pentru orice manopera. Singura durere resimtita de catre pacient este aceea de la locul de punctie, in momentul in care se realizeaza anestezia. Insa, chiar si pentru a evita acest lucru, se folosesc spray-uri si geluri speciale pentru a amorti gingia, la locul punctiei.
5De ce apar cariile si cum le putem preveni?

Cariile dentare apar in urma unui cumul de factori. Principalul factor determinant este reprezentat de igiena dentara incorecta sau incompleta. Printre factorii favorizanti ai aparitiei cariei dentare se numara si: structura genetica a dintelui, anumite medicamente, o alimentatie incorecta (bogata in zaharuri si bauturi carbogazoase), factori metabolici.

Pentru a putea preveni aparitia leziunilor carioase este bine sa va prezentati la o consultatie in cabinetul de medicina dentara, pentru ca medicul stomatolog sa va poata sfatui, la ce anume sa acordati mai multa atentie, in functie de particularitatile cazului Dvs.

6Ce este o obturatie coronara?
O obturatie sau o plomba, cum i se mai spune mai popular, este materialul care se introduce in dinte dupa indepartarea in prealabil a tesutului afectat de carie, pentru a ii reface anatomia, functionalitatea si estetica.
7Ce este tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal, reprezinta o succesiune de proceduri terapeutice (mecanice si chimice), care au ca scop eliminarea tesutului infectat de la nivelul pulpei dentare sau de la nivelul parodontiului periapical, pentru a dezinfecta tot spatiul endodontic. Prin acest tratament se urmareste salvarea dintelui si redarea functionalitatii sale.
8Ce este o obturatie endodontica?
Obturatia endodontica reprezinta materialul care se introduce la nivelul radacinii (-ilor) dintelui, in canalele radiculare, in locul pulpei dentare, dupa realizarea in prealabil a unui tratament endodontic riguros. Uzual , pentru obturatia endodontica se utilizeaza un sigilant si gutaperca.
9Ce este izolarea cu diga?
Izolarea cu diga reprezinta o metoda de izolare a dintilor in momentul efectuarii unei manopere stomatologice. Diga este o folie din latex, care se perforeaza in dreptul dintelui la care se lucreaza si se mentine pe dinte cu ajutorul unei cleme. Astfel, dintele este izolat de ceilalti dinti si de saliva, permitand medicului sa lucreze pe un dinte uscat si necontaminat. Fiind extensibila, diga acopera toate partile moi (obraji, limba, buze), protejandu-le, in timpul manoperelor dentare.
10Ce este o microproteza (o coronita)?
O coronita reprezinta o lucrare protetica cu ajutorul careia se reface functionalitatea si estetica unui dinte distrus de un proces carios. Microprotezele pot fi realizate din mai multe materilale (compozit, ceramica) si pot fi semi-fizionomice (metalo-compozite/ceramice) sau total fizionomice (integral ceramica, ceramica pe zirconiu).
11Ce este o lucrare (o punte)?

Puntea dentara este o lucrare protetica cu ajutorul careia se inlocuieste un dinte lipsa, cu rolul de a reface functionalitatea si estetica arcadei. Puntea dentara se ancoreaza pe dinti stalpi - dinti limitrofi edentatiei (dintelui/dintilor lipsa). Numarul dintilor pe care se sustine o lucrare difera in functie de numarul dintilor lipsa, in functie de niste reguli legate de presiune si rezistenta, si in functie de implantarea osoasa a dintilor stalpi.

Puntile dentare pot fi realizate din mai multe materilale (compozit, ceramica) si pot fi semi-fizionomice (metalo-compozite/ceramice) sau total fizionomice (integral ceramica, ceramica pe zirconiu).

12Ce este o proteza?
Proteza este o lucrare protetica mobila sau semimobila si poate fi de totala sau partiala. Proteza partiala se sustine de dintii limitanti ai unei edentatii de mari dimensiuni (>3-4 dinti) prin crosete simple (proteze partiale clasice), crosete speciale sau prin sisteme speciale (ex.: magneti, capse etc.) (proteze scheletizate), si pe mucoasa. Proteza totala se sustine doar pe mucoasa.
13Ce este o extractie dentara?

Extractia dentara reprezinta procedeul chirurgical prin care , sub anestezie, se indeparteaza un dinte afectat, care provoaca si mentine procese patologice locale, loco-regionale si generale care nu pot fi rezolvate prin terapii conservatoare. Decizia de a extrage un dinte, trebuie luata de catre pacient, dupa o discutie cu medicul stomatolog cu privire la toate variantele existente de a salva dintele.

Daca in urma acestei discutii, se ajunge la concluzia ca dintele este irecuperabil, medicul dentist va prezenta pacientului toate solutiile de protezare a edentatiei rezultate postextractional ( ex.: punte dentara, proteza, implant dentar).

14Ce este un implant dentar?
Implantul dentar are forma unui surub. Acesta este realizat dintr-un material rezistent si biocompatibil (titan), se insera in osul alveolar si reprezinta radacina dintelui lipsa. Pe acesta se aplica bontul protetic si coroana dentara, redandu-se astfel functionalitatea si estetica cavitatii oro-dentare.
15Ce este un aparat ortodontic?

Aparatul ortodontic este o metoda prin care se pot pozitiona dintii pe arcada intr-o pozitie in care dintii sa aiba rol functional maxim si rol fizionomic cel putin acceptabil. Sunt mai multe variante de aparat ortodontic. Aparatul dentar mobil, se foloseste cel mai frecvent la copii pentru marirea arcadelor si pozitionarea dintilor; iar la adulti se foloseste la terminarea tratamentului cu aparatul fix (contentie).

Aparatele dentare fixe folosesc niste placute (bracketsi), care sunt cimentate pe dinti: in partea vestibulara a dintilor, din fata, sau pe partea linguala(aparat invizibil). Aparatele dentare fixe sunt compuse din : bracketsii pot fi din metal sau din ceramica, inele dentare care se aplica pe molari si arcuri metalice. Bracketsii sunt legati intre ei prin niste arcuri metalice, care sunt prinse de bracketsi prin elastice colorate.

16Care sunt metodele de plata?
In cadrul clinicii noastre, pe langa plata cash sau card, aveti posibilitatea de a plati si in rate toate tratamentele efectuate, in functie de posibilitatile financiare si de bugetul pe care doriti sa il alocati problemelor de ordin dentar.

Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 09:00 -17:00

Marti si Joi 12:00 - 20:00


Contacteaza-ne

Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 09:00 -17:00

Marti si Joi 12:00 - 20:00


Contacteaza-ne