Stomatologie preventiva - Profilaxie


Stomatologia preventiva, sau mai simplu spus – Profilaxia - reprezinta prima si cea mai importanta etapa in stomatologie. Este foarte important ca aceasta etapa de ingrijire a dintilor sa inceapa inca din copilarie, odata cu aparitia primilor dinti (dintii de lapte), iar apoi sa fie continuata pe tot parcursul vietii.


Dupa cum bine stim, „ este mult mai simplu sa previi, decat sa tratezi”, si in acelasi timp este mai putin costisitor, astfel profilaxia dentara este cea care poate realiza acest lucru, in domeniul stomatologiei.

Este foarte important de stiut faptul ca pacientul nu poate sesiza singur o afectiune dentara (carii, parodontopatii) in timp util si nici nu poate constientiza cat de grava este aceasta. Cu cat se vine mai din timp la cabinetul stomatologic si nu se asteapta durerea, care de multe ori sugereaza agravarea afectiunii, se pot folosi metode minim invazive de tratament pentru a trata in stadiu incipient orice afectiune dentara.

Prin profilaxia dentara, pot fi evitate neplaceri cauzate de durerile dentare, sangerari ale gingiei la periaj, mirosul neplacut al gurii si problemele parodontale, de mobilitate a dintilor, care duc la pierderea precoce a dintilor.

Profilaxia dentara consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale, avand doua roluri:

- prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale;

- prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor.

Principalele metode de profilaxie:
Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa, astfel daca nu este indepartata prin periaj, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura impreuna cu dusul bucal.
Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.
Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare, folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentara si tartrul sunt principalii factori cauzatori al gingivitei si cariei dentare.
Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj, precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor.
Sistemul Air Flow presupune utilizarea unui dispozitiv revolutionar care, folosindu-se de directionarea jetului de aer in amestec cu particule de bicarbonat si apa demineralizata, faciliteaza albirea dentara si curatarea spatiilor interdentare.
Aceasta metoda preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor, prevenind astfel, aparitia cariilor. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor, actionand precum o bariera de protectie. Sigilarea se adreseaza si adultilor, dar mai ales copiilor.
Fluorul este un mineral ce intareste smaltul si previne aparitia cariilor.
Alimentele bogate in carbohidrati si glucide sunt cele care favorizeaza aparitia placii bacteriene, a cariilor dentare si sensibilizarea dintilor. Se recomanda o alimentatie sanatoas, prin evitarea alimentelor mentionate mai sus.

Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 09:00 -17:00

Marti si Joi 12:00- 20:00


Contacteaza-ne

Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 09:00 -17:00

Marti si Joi 12:00- 20:00


Contacteaza-ne