Stomatologie pediatrica


Stomatologia pediatrica numita si pedodontie se ocupa cu prevenirea si tratarea afectiunior dintilor de lapte si a dintilor permanenti tineri. Pedodontia este de multe ori in stransa colaborare cu ortodontia, intrucat medicul pedodont poate depista anomaliile dento-maxilare, iar rezolvarea acestora va fi realizata de medicul ortodont.


Pe parcursul etapei de dentitie mixta (copilul are atat dinti temporari, cat si dinti permanenti), in intervalul 6-12 ani, este foarte important contactul copilului cu medicul stomatolog, pentru a preveni aparitia cariilor dentare si a complicatiilor acestora, intrucat in aceasta perioada copiii consuma multe dulciuri si sucuri acidulate, iar periajul este insuficient si de multe ori, incorect.

Dintii de lapte (dintii temporari) au un rol extrem de important:

asigura o masticatie eficienta, astfel copilul se poate hrani si dezvolta normal;

influenteaza dezvoltarea vorbirii;

ofera spatii dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta;

permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor fetei;

Dintii temporari (in numar de 20) apar intr-un interval de timp caracteristic de la 6 luni la 2 ani si jumatate. Cariile complicate netratate ale dintilor temporari pot duce la pierderea precoce a acestora, provocand complicatii de eruptie a dintilor permanenti cu repercursiuni asupra intregului aparat dento-maxilar.

Dintii permanenti (in numar de 28 sau chiar 32, atunci cand apar toti molarii de minte), apar in intervalul 6-13 ani (cu exceptia molarilor de minte, care erup dupa varsta de 18 ani).

Cand este bine sa facem primul control stomatologic la copii?

Prima vizita a copilului la medicul dentist este cea mai importanta si va fi una scurta, de obicei se poate face doar pentru a familiariza copilul cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic, sa cunoasca scaunul stomatologic, echipamentele, sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de piesele dentare (turbina, contraunghi). Este recomandat ca prima vizita la medicul dentist sa fie facuta in jurul varstei de 2-3ani.

Parintii au un rol foarte important in reusita primei vizite a copilului in cabinetul stomatologic. Acestia trebuie sa ii explice copilului cat mai multe despre procedurile stomatologice, fara sa il sperie sau sa il ameninte si sa ii vorbeasca intr-un mod cat mai pozitiv despre medicul dentist.

Copilul nu trebuie adus la dentist doar atunci cand il doare, pentru ca va asocia durerea cu dentistul, respectiv cu cabinetul stomatologic, astfel va capata frica, lucru care-si va pune amprenta asupra atitudinii lui viitoare legate de mersul la dentist. O experienta neplacuta la prima vizita intr-un cabinet stomatologic va face copilul sa refuze urmatoarele tratamente sau chiar si controalele periodice. Numai o buna colaborare medic stomatolog – parinte poate face ca prima vizita a copilului sa fie o experienta placuta, sa-si cunoasca dentistul intr-un mod prietenos, capatand incredere in el.

Alimentatia copilului este un factor decisiv pentru sanatatea dintilor acestuia. Se recomada evitarea dulciurilor si a bauturilor carbogazoase, intrucat consumul de zahar este considerat principalul vinovat in aparitia cariei dentare, deoarece favorizeaza formarea placii bacteriene si cresterea aciditatii din cavitatea orala. Se indica o crestere a aportului de fructe si legume crude, deoarece produc o curatare mecanica eficienta a suprafetei dintilor si un periaj profesional realizat de catre medicul stomatolog.

Printre metodele eficiente utilizate in tratamentul afectiunilor dentare la copii, se numara:

fluorizarea - are rolul de a preveni aparitia cariilor la copii si de a reduce progresia cariilor deja existente;

sigilarea santurilor si fosetelor cu materiale compozite - se indica in cadrul tratamentelor stomatologice la copii, incepand cu aparitia molarilor de 6 ani;


Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 09:00 -17:00;

Marti si Joi 12:00- 20:00


Contacteaza-ne

Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 09:00 -17:00;

Marti si Joi 12:00- 20:00


Contacteaza-ne