Odontologie – tratamentul cariilor dentare


Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure ale dintelui constituind, prin complicatiile sale, cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor. Caria dentara este cea mai frecventa afectiune stomatologica.


Initial, cariile nu prezinta simptomatologie, acestea pot fi insa depistate de catre medicul dentist, in urma examenului clinic si radiologic.

Pe masura ce leziunea carioasa ajunge la dentina, apare sensibilitatea dentara, mai ales la contactul cu bauturile si alimentele dulci, fierbinti sau acidulate. In timp, cu cat stratul de dentina nealterata dintre camera pulpara si procesul carios se micsoreaza cu atat se accentueaza reactia dureroasa la alimente sau bauturi calde sau reci, acidulate sau dulci. In acest stadiu, vizita la medicul dentist devine o urgenta.

Principala complicatie a unei leziuni carioase este reprezentata de o infectie pulpara (cunoscuta sub numele de pulpita). Infectiile pulpare sunt cauzate in principal de microorganisme si bacterii care au punct de plecare in cariile dentare.

Cariile dentare pot aparea pe orice suprafata a dintelui ce vine in contact cu mediul oral, dar nu se pot forma pe partile dintelui aflate in interiorul osului alveolar.

Tratamentul cariilor dentare este ales functie de gradul de evolutie a leziunii dentare:

Cariile incipiente, necavitare, pot fi tratate prin fluorurizarea smaltului afectat. In acest mod degradarea tesutului dentar este oprita din evolutie;

In cazul cariilor cavitare, se va indeparta tesutul alterat, iar cavitatea obtinuta, in urma acestui procedeu, va fi tratata prin obturatie dentara cu materiale compozite fotopolimerizabile;

Cazurile mai grave de leziuni carioase, cu evolutie rapida si deteriorare profunda, necesita, de cele mai multe ori, tratament de canal (tratament endodontic, care inseamna indepartarea nervului si sigilarea canalului), si acoperirea dintelui cu o coroana dentara.

Preventia cariei dentare - caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea atei dentare, a apei de gura si a dusului bucal, cu regularitate, prin controale stomatologice periodice, prin periajul profesional, sigilarea santurilor si a fosetelor, si prin evitarea alimentelor bogate in zaharuri si a bauturilor carbogazoase.


Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 9:00 -17:00

Marti si Joi 12:00- 20:00


Contacteaza-ne

Doresti o programare? Contacteaza-ne

0723 669 333 | programari@emeralddent.ro


Program de lucru:

Luni, Miercuri, Vineri 9:00 -17:00

Marti si Joi 12:00- 20:00


Contacteaza-ne