Ortodontie


Ortodontia reprezinta ramura stomatologiei care se ocupa cu indreptarea dintilor strambi, pozitionati necorespunzator pe arcadele maxilare sau pentru a corecta ocluzia (muscatura) gresita. Necesitatea tratamentului ortodontic poate surveni atat din motive estetice, cat si sanatate dento-maxilara.


De exemplu, inghesuirile dentare fac dificila sau uneori chiar imposibila igienizarea corespunzatoare, iar ca urmare apare inflamatia gingivala. Aceasta se manifesta prin sangerare la periaj, jena dureroasa, inrosirea gingiilor, cresterea lor in volum. In acest caz, solutia este reprezentata de aplicarea unui aparat dentar pentru a alinia dntii inghesuiti, restabilind astfel sanatatea orala.

Aparatele ortodontice pot fi:

I. Mobile;

II. Fixe:

a. metalice (nefizionomice) – cu bracketi metalici care se cimenteaza pe partea vizibila a dintilor si se solidarizeaza cu sarma din otel,

b. ceramice – bracketsi de culoare alba, de culoarea dintilor,

c. din safir – transparente, care se observa foarte putin,

d. incognito (aparate dentare invizibile) – bracketsii sunt aplicati pe interiorul dintilor,

e. social six (aparat dentar lingual partial) –se monteaza doar pe cei 6 dinti frontali (de la canin la canin) tat pe arcada superiara cat si pe cea inferioara. Acest tip de aparat se adreseaza pacientilor cu probleme dentare minore de inghesuire sau spatiere.

Ca si durata, tratamentul ortodontic se poate intinde pe perioade cuprinse intre 6 luni si 2 ani, in functie de situatia clinica a fiecarui pacient, atat a adultilor, cat si a copiilor.

Dupa finalizarea tratamentului ortodontic, este necesata purtarea unei contentii. Contentia ne ajuta sa pastram rezultatul obtinut, in timp, de aceea purtarea ei este extrem de importanta. Pentru ca la adulti posibilitatea aparitiei unei recidive este mult mai mare, decat la copii, tratamentul se finalizeaza obligatoriu cu purtatea unei contentii. Contentiile pot fi de mai multe feluri: fixa sau mobila. La adulti se prefera contentia fixa, care se pozitioneaza in spatele dintilor, astfel incat nu deranjeaza cu absolut nimic (nu se vede, nu se simte, nu provoaca durere).


Doresti o programare? Contacteaza-ne

0740 000 000 | programari@emeralddent.ro


Vestibulum dapibus, mauris nec malesuada fames ac turpis velit, rhoncus eu, luctus et interdum adipiscing wisi. Aliquam erat ac ipsum.


Contacteaza-ne