Stomatologie preventiva - Profilaxie
Stomatologia preventiva, sau mai simplu spus – Profilaxia - reprezinta prima si cea mai importanta etapa in stomatologie. Este foarte important ca aceasta etapa de ingrijire a dintilor sa inceapa inca din copilarie, odata cu aparitia primilor dinti (dintii de lapte), iar apoi sa fie continuata pe tot parcursul vietii.
Dupa cum bine stim, „ este mult mai simplu sa previi, decat sa tratezi”, si in acelasi timp este mai putin costisitor, astfel profilaxia dentara este cea care poate realiza acest lucru, in domeniul stomatologiei.
Este foarte important de stiut faptul ca pacientul nu poate sesiza singur o afectiune dentara (carii, parodontopatii) in timp util si nici nu poate constientiza cat de grava este aceasta. Cu cat se vine mai din timp la cabinetul stomatologic si nu se asteapta durerea, care de multe ori sugereaza agravarea afectiunii, se pot folosi metode minim invazive de tratament pentru a trata in stadiu incipient orice afectiune dentara.
Prin profilaxia dentara, pot fi evitate neplaceri cauzate de durerile dentare, sangerari ale gingiei la periaj, mirosul neplacut al gurii si problemele parodontale, de mobilitate a dintilor, care duc la pierderea precoce a dintilor.
Profilaxia dentara consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale, avand doua roluri:
- prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale;
- prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor.
- Igiena orala
- Controlul periodic regulat
- Detartrajul
- Periajul profesional
- Air Flow-ul
- Sigilarea santurilor si fosetelor
- Fluorizarea
- Alimentatia sanatoasa